Jaarverslag 2023
Jaarverslag 2023
Stichting Vluchtelingenhulp Mook
JAARVERSLAG 2023
April 2024
Inhoud
Taken van 'Vluchtelingenhulp Mook' 2
Inleiding
2023 was in zekere zin een hectisch jaar voor Vluchtelingenhulp Mook. Er kwamen relatief veel huizen vrij voor de vestiging van statushouders en bij de statushouders die gehuisvest werden, zaten vrij veel alleenstaanden. Bij onze manier van begeleiden (met maatschappelijk begeleiders die 2 jaar lang de contactpersoon zijn van een vluchteling of vluchtelingengezin) vergt de huisvesting van een alleenstaande één vrijwilliger, evenals de begeleiding van een gehuisvest gezin, terwijl het in het laatste geval beter opschiet met het voldoen aan de huisvestingstaakstelling (omdat alle gezinsleden meetellen). Hoewel er zich in 2023 enkele nieuwe vrijwilligers maatschappelijke begeleiding aanmeldden, lukte het niet of nauwelijks om iedere statushouder zijn/haar eigen contactpersoon te geven zonder vrijwilligers te overbelasten. Daar kwam nog bij dat er binnen de groep coördinatoren/bestuursleden meerdere ziektegevallen waren, waardoor mensen taken die zij eerder uitvoerden, afstootten. Bij de resterende mensen zorgde dat voor een gevoel van overvraagd worden. En dat alles speelde zich af in een maatschappij waarin het draagvlak voor de opvang van asielzoekers en statushouders onder druk staat en de Spreidingswet in ieder geval voor politieke onrust zorgt.
Taken van 'Vluchtelingenhulp Mook'
Vluchtelingenhulp Mook kent drie taakgebieden:
- Maatschappelijke begeleiding van de vluchtelingen die na hun statusverlening decentraal gehuisvest worden. Als daar behoefte aan is, worden de vluchtelingen zeker tot 2 jaar na hun vestiging in de gemeente begeleid bij hun integratie in de Nederlandse (i.c. Mookse) samenleving. De contactpersoon, die aan de vluchteling(en) gekoppeld is, probeert hen wegwijs te maken in de sociale kaart van Mook en in de vele regeltjes van onze maatschappij.
- Taalondersteuning: door aan (vrijwel) iedere volwassen vluchteling een taalvrijwillig(st)er te koppelen, kan extra taalondersteuning gegeven worden voorafgaand aan, tijdens en eventueel zelfs na afloop van het officiële inburgeringstraject. Door de aanschaf van lesmethoden (Taalcompleet en Spreektaal 1 en 2), de aansluiting bij Het Begint met Taal (het landelijk steunpunt voor taalcoaching aan anderstaligen) en de ondersteuning van een eigen coördinatrice binnen Vluchtelingenhulp Mook heeft dit taakgebied een stevig fundament gekregen.
Naast de één-op-één taallessen zorgt Vluchtelingenhulp Mook ook voor de outillage van het Taalcafé, waar statushouders vooral kunnen oefenen met Nederlands spreken. Ook binnen het basisonderwijs wordt in overleg met de school taalondersteuning geboden aan kinderen uit gezinnen van statushouders.
- Participatie: omdat de stap van het inburgeringsdiploma naar een betaalde baan vaak erg groot is, proberen de vrijwillig(st)ers van Vluchtelingenhulp Mook voor ‘hun’ vluchteling vrijwilligerswerk, taal-/werkstages of werkervaringsplaatsen te vinden, vaak gebruik makend van hun eigen netwerk en gebaseerd op bij de intake verzamelde informatie over opleiding en werkervaring van de vluchteling en een eigen inschatting van het taalniveau, de interesses, de psychische gesteldheid en de inzetbaarheid van de vluchteling.
Sinds de invoering van de nieuwe inburgeringwet is deze taak meer bij de casusregisseurs van die inburgeringswet en bij de betrokken taalschool komen te liggen.
Onze coördinatrice Taal coördineert ook onze activiteiten op het gebied van participatie. Op zich geen onlogische combinatie, omdat het zoeken van (taal)stages eigenlijk in het verlengde ligt van de gegeven taalondersteuning. Daarbij wordt nu nog af en toe samengewerkt met Astrid Peerenboom, een zzp-er die speciaal voor statushouders taal-/werkstages en betaald werk probeert te vinden. Daarnaast is het WerkBedrijf de officiële partner van de gemeente, waar het gaat om (re)integratietrajecten.
Daarnaast geeft Vluchtelingenhulp - waar nodig – juridische ondersteuning (vrijwel altijd in samenwerking met de verantwoordelijke advocaat). En waar mogelijk en gewenst wordt informatie gegeven over de opvang en begeleiding van vluchtelingen.
Vluchtelingen in aantallen
|
0 – 2 jaar |
2 – 5 jaar |
Totaal |
Eind 2022 (peildatum 31-12-2022)
|
32 personen (16 volwassenen, 16 kinderen), verdeeld over 9 huishoudens (waaronder 2 alleenstaanden) |
21 personen (16 volwassenen, 5 kinderen), verdeeld over 10 huishoudens (waaronder 4 alleenstaanden) |
53 personen (32 volwassenen, 21 kinderen) |
Nieuw in 2023
|
+ 12 Nieuwkomers (11 volwassenen, 1 kind), verdeeld over 6 huishoudens (waaronder 4 alleenstaanden) + 1 geboorte |
+ 1 geboorte
|
|
Eind 2023 (peildatum 31-12-2023)
|
32 personen (21 volwassenen, 11 kinderen), verdeeld over 12 huishoudens (waaronder 6 alleenstaanden) |
31 personen (21 volwassenen, 10 kinderen), verdeeld over 10 huishoudens (waaronder 3 alleenstaanden) |
63 personen (42 volwassenen, 21 kinderen) |
N.B. : In de loop van 2023 hebben 13 personen (8 volwassenen en 5 kinderen; verdeeld over 3 huishoudens, waaronder 0 alleenstaanden) de grens van 2 jaar verblijfsduur overschreden; zij zijn daardoor van de 1e naar de 2e kolom gegaan. In 2023 hebben 4 personen (3 volwassenen en 1 kind, verdeeld over 2 huishoudens, waaronder 1 alleenstaande) de grens van 5 jaar verblijfsduur overschreden, waardoor zij uit dit overzicht van eind 2023 verdwenen zijn. In 2023 zijn 2 baby’s geboren.
Vluchtelingen mét een verblijfsvergunning, die in het kader van de gemeentelijke taakstelling gehuisvest zijn in de gemeente Mook & Middelaar, worden tot 2 jaar na hun vestigingsdatum maatschappelijk begeleid (en indien nodig langer). De vluchtelingen worden tot 5 jaar na die vestigingsdatum uitgenodigd voor sociaal-culturele activiteiten.
Bij meerdere vluchtelingengezinnen duurt de maatschappelijke begeleiding tot (ruim) na het verstrijken van de genoemde 2 jaar. Dit komt doordat het Nederlands taalniveau van de vluchtelingen nog niet zodanig is, dat ze zich zelfstandig staande kunnen houden in onze gebureaucratiseerde maatschappij of doordat er een optelsom is van problemen (schulden, problematische gezins- en/of opvoedingsrelaties, problemen met verblijfsvergunningen, psychische of fysieke gezondheidsproblemen en mede daardoor verzuim bij het inburgeringstraject enz.). Vluchtelingenhulp functioneert vaak als vervanger van het ontbrekende sociale netwerk.
De 63 vluchtelingen die eind 2023 in de gemeente Mook woonden, waren afkomstig uit de volgende landen (tussen haakjes staan de aantallen volwassenen en kinderen vermeld):
Syrië : 44 (28 / 16), waarvan 23 (15/ 8) binnen de termijn van 2 jaar
Eritrea : 7 (5 / 2), waarvan 0 (0 / 0) binnen de termijn van 2 jaar
Turkije : 5 (2 / 3), waarvan 5 (2 / 3) binnen de termijn van 2 jaar
Afghanistan : 2 (2 / 0), waarvan 0 (0 / 0) binnen de termijn van 2 jaar
Irak : 1 (1 / 0), waarvan 0 (0 / 0) binnen de termijn van 2 jaar
Iran : 3 (3 / 0), waarvan 3 (3 / 0) binnen de termijn van 2 jaar
Pakistan : 1 (1 / 0), waarvan 1 (1 / 0) binnen de termijn van 2 jaar
In 2023 kwamen tien van de twaalf nieuwkomers uit Syrië. Twee statushouders kwamen uit Iran.
Eind 2022 liep de gemeente officieel twee personen vooruit op de huisvestingstaakstelling. De taakstelling voor 2023 bedroeg 18 ( 10 voor de 1e helft van het jaar, 8 voor de 2e helft van het jaar). Dat betekende dat er in 2023 nog (18-2=) 16 statushouders gehuisvest moesten worden. Doordat vier nagereisde gezinsherenigers uit Turkije, die in feite al in 2022 in onze gemeente waren komen wonen, dat jaar niet meer meegeteld waren voor de taakstelling (en dus voor 2023 meetelden), moesten er per saldo nog (16-4=) 12 statushouders gehuisvest worden. Er kwamen weliswaar 12 nieuwkomers, maar één van hen was al eerder of elders meegeteld voor een taakstelling. Er zijn dus 4 (de Turkse nareizigers) + 11 (=15) statushouders gehuisvest binnen de taakstelling 2023. Aan het eind van 2023 liep de gemeente dus 1 persoon achter op de taakstelling.
De taakstelling voor de 1e helft van 2024 is 9 personen.
In de loop van 2023 is er een cruiseschip aangemeerd bij de Mookse haven. Op dit schip worden 100 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Vluchtelingenhulp Mook is niet betrokken bij hun begeleiding; die ligt in handen van het Rode Kruis. Hetzelfde geldt voor de 6 Oekraïners die gehuisvest zijn boven de sacristie van de Molenhoekse kerk. Vluchtelingenhulp heeft wél contact met de Oekraïners die bij particulieren in onze gemeente een onderdak hebben gevonden en met de Oekraïners die wonen in (door de gemeente gehuurde) vakantiewoningen in Plasmolen. Eind 2023 ging dit om 15 Oekraïners, die op vier verschillende adressen woonden.
Vrijwilligers
Eind 2023 bestond de groep vrijwillig(st)ers maatschappelijke begeleiding uit 18 personen. Behalve contactpersonen van vluchtelingen(gezinnen) zitten er in deze groep ook een aantal ‘extra deskundigen’: vrijwillig(st)ers, die door hun opleiding of werkervaring (bijv. op financieel gebied of het gebied van inburgering) goed thuis zijn op een bepaald gebied en daardoor als vraagbaak kunnen fungeren voor de overige vrijwillig(st)ers. Overigens is de situatie minder luxe dan hij lijkt: een deel van de vrijwillig(st)ers op de lijst wil wel hand- en spandiensten verrichten, maar geen nieuwe begeleiding van een gezin meer op zich nemen.
In de praktijk blijkt het moeilijk te zijn om vrijwilligers maatschappelijke begeleiding erbij te krijgen (in tegenstelling tot taalvrijwilligers). En op een door de gemeente georganiseerde informatiemiddag over de opvang van Oekraïense vluchtelingen op een cruiseschip in de Mookse haven bleek bovendien dat de belangstelling daarvoor ook groter was dan voor de begeleiding van ‘reguliere’ vluchtelingen.
In 2023 zijn 29 taalvrijwilligers actief geweest voor Vluchtelingenhulp Mook.
Bij het Midzomernachtfeest in Mook (21 juni) en op de Molenhoekdag (3 september) heeft Vluchtelingenhulp Mook in een kraampje gestaan om multiculturele hapjes te verkopen, vrijwilligers te werven en informatie te geven over de opvang en begeleiding van statushouders.
Bestuur en Beleid
Op 18 juni 2012 is Stichting Vluchtelingenhulp Mook opgericht. In 2013 heeft Vluchtelingenhulp Mook de ANBI-status (ANBI = Algemeen Nut Beogende Instelling) verkregen. Dit betekent dat een gift aan Vluchtelingenhulp Mook voor de gever een aftrekpost is bij de belastingaangifte. Sinds begin 2014 is ook onze website www.vluchtelingenhulpmook.nl in de lucht.
Stichting Vluchtelingenhulp Mook stelt zich niet primair ten doel beleid te ontwikkelen. Het beleidsplan van 2016 is nog steeds actueel. De stichting ondersteunt vluchtelingen die hun weg moeten vinden in de Mookse samenleving. Beleidspunten hebben derhalve alleen betrekking op de interne vrijwilligersorganisatie.
Door gezondheidsproblemen is de pas gestarte coördinatrice maatschappelijke begeleiding, die ook de contacten met de Oekraïense vluchtelingen onderhield, weggevallen. Alle coördinatietaken (maatschappelijke begeleiding, taal & participatie, contact met de Oekraïners) evenals het voorzitterschap kwamen allemaal bij de enig overgebleven coördinatrice te liggen. Een ongewenste situatie.
Activiteiten
Activiteiten in het kader van maatschappelijke begeleiding.
Ieder vluchtelingengezin (of alleenstaande vluchteling) krijgt vanuit onze werkgroep een contactpersoon toegewezen, die zijn/haar vluchteling(en) de weg wijst in Mook en omgeving, en behulpzaam is bij het doornemen van de post, het uitleggen van brieven, het invullen van formulieren, het contact opnemen met allerlei instanties en het ondersteunen van de financiële administratie. Het doel daarbij is steeds het vergroten van de zelfredzaamheid van de vluchtelingen. Eind 2023 waren 8 vrijwillig(st)ers betrokken bij de begeleiding van een vluchteling of vluchtelingengezin (in totaal 12 huishoudens), die/dat korter dan 2 jaar gehuisvest was in onze gemeente.
Naast de reguliere maatschappelijke ondersteuning kregen de vrijwilligers maatschappelijke begeleiding soms ook te maken met in meer of mindere mate crisissituaties.
Eén maatschappelijk begeleider van vluchtelingenhulp Mook heeft, met succes en samen met een bovenschools ondersteuningscoordinator, ondersteuning gegeven aan een gezin waar een 5-jarig kind langdurig thuis was ivm problemen op school met gevolg dat uiteindelijk een passende school voor dit kind werd gevonden. Verder is er uitgebreide ondersteuning gegeven, ook samen met professionele hulpverlening, en is er een steunend buurtnetwerk opgebouwd in een andere kwetsbare sociale situatie waar kinderen bij betrokken waren.
Naast die maatschappelijke begeleiding is de organisatie van sociaal-culturele activiteiten een essentieel onderdeel van onze werkzaamheden, aangezien dit ons de mogelijkheid biedt om onze vluchtelingen kennis te laten maken met hun directe omgeving en met de Nederlandse cultuur, en hen tevens stimuleert om deel te nemen aan algemene (dorps-)activiteiten. Dit past dit naadloos binnen het gemeentebeleid om de armoede en sociale isolatie van de sociale minima tegen te gaan.
In 2023 ging het om de volgende sociaal-culturele activiteiten:
- De zomeractiviteit: kruisboogschieten (met multiculturele hapjes) bij het Mookse schuttersgilde (op 27 augustus)
- Aanschaf van kinderkluskaarten voor de Molenhoekdag (3 september) voor kinderen die (nog) niet bekend zijn bij Stichting Leergeld.
- Sinterklaasviering in het gemeenschapshuis Môks Café (3 december)
Mede op verzoek van de gemeente stimuleert Vluchtelingenhulp de volwassen vluchtelingen om zwemlessen te volgen en het A-diploma te halen. Helaas heeft het zwembad in Malden na de verbouwing geen zwemles voor volwassenen meer.
Activiteiten op taalgebied.
Nadat in 2022 het taalcafé weer geleidelijk was opgestart is dit uitgebouwd in 2023. Het taalcafé is wekelijks geopend op woensdagochtend van 10 tot 11.30 uur in de grote zaal van het gemeenschapshuis in Mook. 7 vaste taalvrijwilligers verdelen hier de taken. Wekelijks zijn tenminste 3-5 taalvrijwilligers aanwezig in een roulerende bemensing. De inhoud van de onderwerpen die besproken worden in het taalcafé wordt afgestemd op de onderwerpen waar Taalschool Nederlands de Baas in dezelfde periode aan werkt. Inburgeraars kunnen de uren dat zij deelnemen aan het taalcafé mee laten tellen als stageactiviteit binnen hun inburgeringsprogramma.
Wekelijks zijn er zo’n 5-12 statushouders die het taalcafé bezoeken. Alle nieuwe statushouders die in Mook komen wonen worden hartelijk uitgenodigd om deel te nemen aan het taalcafé. Maar ook enkele oudkomers zijn trouwe bezoekers. Het doel van het taalcafé is om de Nederlandse taal op een veilige plek te kunnen oefenen. Daarnaast is het ook een sociaal gebeuren waar naast gezelligheid ook contacten gelegd worden. Er wordt gewerkt in verschillende niveaugroepen zodat iedereen op zijn eigen niveau de taal kan spreken.
Ook zijn 25 taalvrijwilligers vooral individueel actief. Zij hadden ongeveer wekelijks taalcontacten met 24 volwassen statushouders. Vanaf het moment dat een statushouder in de gemeente Mook en Middelaar komt wonen wordt hij/zij uitgenodigd voor het taalcafé. Op verzoek wordt daarnaast ook een individuele taalcoach geregeld zolang deze voorhanden is. Soms begeleidt een taalvrijwilliger 1 persoon, soms een echtpaar of zelfs een heel gezin. Aanvankelijk is het doel om de statushouder met Nederlands in aanraking te laten komen, en staat spreken op de voorgrond: oefenen van de nieuwe taal en uitspraak in een veilige situatie waarin fouten gemaakt mogen worden. Als de inburgeringscursus begint, ondersteunt de taalvrijwilliger de vluchteling met de methode van de cursus en blijft hij/zij oefenen met het Nederlands spreken.
Omdat Vluchtelingenhulp Mook ontwikkeling van de schoolgaande jonge kinderen erg belangrijk vindt zijn er 4 vrijwilligers actief geweest op verzoek van basisscholen in Mook en Molenhoek en het Pontemcollege uit Nijmegen. Deze kinderen kregen, indien nodig op school, of thuis extra begeleiding van een vrijwilliger met taal en huiswerk. In 2023 hebben in totaal 12 kinderen individuele ondersteuning bij taal- en huiswerk gekregen.
Incidenteel worden jonge statushouders die studeren eveneens ondersteund als zij om hulp bij hun studie vragen. 2 jonge volwassenen kregen bovendien van een taalvrijwilliger een spoedcursus Nederlands, 2,5 maanden lang, 5 halve dagen per week.
Voor de Oekraïners zijn ook in 2023 aparte taallessen georganiseerd. Dit jaar kregen 5 Oekrainers taalles door 2 taalvrijwilligers.
Zo nodig voorziet Vluchtelingenhulp Mook in taalboeken en lesmaterialen.
Activiteiten op het gebied van participatie.
Alvorens de inburgeraar kan starten met de verplichte inburgeringscursus moet door de gemeente een “op maat inburgeringsplan” gemaakt worden, een zg. PIP (plan inburgering en participatie) door middel van een brede intake. Inburgeringsplichtigen gaan de taal leren tot op een niveau waarmee zij zich goed kunnen redden in Nederland. Een combinatie van leren van de Nederlandse taal en meedoen in de Nederlandse samenleving (vrijwilligerswerk/stage) is een belangrijk onderdeel van het nieuwe inburgeringsstelsel, en heeft tot doel dat statushouders sneller zullen deelnemen aan de Nederlandse samenleving waardoor ze kansen zullen hebben op de Nederlandse arbeidsmarkt. De nieuwe wet inburgering die moeizaam van start is gegaan in januari 2022 werd in 2023 iets minder moeizaam vervolgd. Echter nog steeds loopt de start van de inburgering nog niet zoals gewenst en duurt het vaak erg lang voordat de PIP is vastgesteld en de school daadwerkelijk van start kan gaan. Hoewel wij zien dat het team statushouders in Nijmegen iets meer ervaren is geworden blijft dit team ver afstaan van de gemeente Mook. Voor ons zijn zij vaak slecht of niet bereikbaar en de volgorde van een oproep voor een eerste intake is niet duidelijk. Regelmatig gaat er iets mis en wacht een statushouder maanden op een eerste afspraak of een vervolg afspraak. Dit heeft tot gevolg dat het soms erg lang kan duren voordat een statushouder weer kan gaan bouwen aan zijn nieuwe leven in Nederland. Wij zien dat de lege periode, voordat de school start, kan leiden tot psychische problemen en ontregeling van het dagritme.
Om tot goede stage/participatieplekken te komen voor alle statushouders in de gemeente Mook, zou het goed zijn om, in navolging van de gemeente Nijmegen, een gemeentelijke participatiecoach aan te stellen, waar statushouders aan kunnen kloppen voor stage en participatiewerkzaamheden. Vluchtelingenhulp Mook is tot beperkte hoogte in staat om hierin te bemiddelen. Het regelen en continueren van een goede stage/participatieplaats is niet voor iedere vrijwilliger weggelegd en vergt kunde en veel tijd. In het verleden maakten wij gebruik van Astrid Peerenboom bij deze taken. Echter haar mogelijkheid om dit op vrijwillige basis voor Vluchtelingenhulp Mook te doen was het laatste jaar beperkt. Zij is enkele malen betrokken geweest wat er toe geleid heeft dat er enkele kansen besproken zijn voor werk en opleiding en bijbaantjes voor kinderen.
Het blijft dat mensen vanuit de bijstandsuitkering die betaald gaan werken te maken krijgen met ingewikkelde regelingen, wijzigingen van belastingtoeslagen, minder of geen financiële tegemoetkoming voor de sociale minima en veranderingen van hun recht op de bijzondere bijstand. Hier blijft onze aandacht voor nodig. Vluchtelingenhulp Mook deed ook in 2023 haar uiterste best om schulden in deze situaties te helpen voorkomen door intensieve begeleiding.
Vergaderingen en overleg
De vrijwillig(st)ers maatschappelijke begeleiding hebben in 2023 twee keer fysiek vergaderd. De coördinatrice heeft wel contact gehad met vrijwillig(st)ers via email, telefoon en Whatsapp. Een goede ontwikkeling was het opzetten van een groepsapp, waarin de vrijwillig(st)ers maatschappelijke begeleiding elkaar vragen kunnen stellen, aandachtspunten door kunnen sturen en gevraagde of aangeboden tweedehands spullen onderling kunnen communiceren,
In het afgelopen jaar is er vier keer een bestuursvergadering geweest, waarvan één keer samen met vertegenwoordigers van VluchtelingenWerk. Op die vergaderingen kwamen ter sprake: de aanvraag en de verantwoording van de gemeentelijke subsidie, de besteding van ontvangen giften, de moeizame start van nieuwe Inburgeringswet (voor statushouders die na 1 januari 2022 inburgeringsplichtig zijn geworden), (financiële, psychische en juridische) problemen van concrete vluchtelingen, de hoge energieprijzen en de verduurzaming van woningen van vluchtelingen, uitgenodigde vluchtelingen, de Oekraïense vluchtelingen, en de kennismaking en eventuele samenwerking met VluchtelingenWerk (zoals het inhuren van juridische ondersteuning bij lastige gezinsherenigingstrajecten en het aansluiten bij hun cursusaanbod).
De taalvrijwilligers hebben in 2023 geen eigen overlegbijeenkomst gehad.
De vrijwillig(st)ers die één of meerdere vluchtelingen begeleiden, hebben regelmatig (via e-mail of telefonisch) ad-hoc overleg gehad met Jolanda Sluiters, de ‘klantmanager Werk en Inkomen’ van de gemeentelijke Sociale Dienst. Het structureel overleg tussen de coördinatrice en Jolanda Sluiters heeft in 2023 regelmatig plaatsgevonden.
Indien nodig wordt er doorverwezen naar hulpverlenende instanties, zoals SSHB support (SSHB = Stichting SchuldHulpBuddy), de Voedselbank, Stichting Leergeld De Stuwwal en Pro Persona.
Vluchtelingenhulp was ook in 2023 regelmatig aanwezig bij netwerkoverleggen.
Scholing
Het lidmaatschap van Het Begint met Taal biedt de taalvrijwilligers regelmatig online scholingsmogelijkheden. Vluchtelingenhulp Mook heeft in 2023 geen aparte scholing georganiseerd.
Algemeen:
2023 is financieel gezien een normaal jaar geweest. Opvallend is opnieuw het grote aantal giften van particulieren of instellingen. Daar zijn wij heel blij mee. Het feit dat we een aantal jaren achtereen veel giften hebben ontvangen heeft ertoe geleid dat de gemeente een gesprek met ons heeft gehad, over de herkomst van ons eigen vermogen. In de verordening voor subdidies staat namelijk dat de subsidievrager een beperkt eigen vemogen mag hebben om voor subsidie in aanmerking te komen. Dit overigens goede gesprek heeft ertoe geleid dat in 2023 voor een gedeelte van het eigen vermogen vier bestemmingreserves zijn gevormd.
Baten:
De belangrijkste en meest stabiele baten voor VHM zijn de maandelijkse subsidies van gemeente Mook en Middelaar. Maar ook in 2023 hebben we veel overige baten in de vorm van giften of schenkingen ontvangen: in totaal € 8.405. Ook zijn er meerdere vrijwilligers die hun afgesproken vergoeding doneren aan VHM. Voorts zijn enkele verstrekte kleine leningen netjes afbetaald. Maar er zijn meerdere, reeds enige jaren geleden verstrekte leningen, waarbij het niet lukt om die af te betalen. Gezien de ruime financiele positie van VHM heeft het bestuur besloten om die leningen als oninbaar af te boeken.
Lasten:
Afgelopen jaar hebben we iets meer uitgegeven aan 2 social-culturele activiteiten. De deelname was goed, maar het prijsniveau is gestegen, waardoor we hieraan ca € 450 meer heeft gekost dan begroot. Ook aan activiteiten rondom taalbevordering hebben we meer uitgegeven dan begroot. In 2023 is de post ‘zaalhuur taallessen’ toegevoegd om zichtbaar te maken wat de kosten zijn van de taalcafé bijeenkomsten. Voor alle taalboeken, activiteiten en abonnementen was € 2000 begroot. In totaal is er € 2818 aan taalactiviteiten uitgegeven. De post overige kosten is met € 3336 ook fors. Hier staan de kosten geboekt voor de aanschaf van 6 laptops en adapters (€ 2908) , De inhuur van een tolk (€ 171), en vooruituitbetaalde kosten voor Oekraieners (€ 257). Hier staan ook giften voor aanschaf laptops tegenover. Tenslotte zijn alle oninbare leningen kwijtgescholden.
Resultaat 2023.
Ondanks de extra kosten en de afschrijving van de nog openstaande leningen is het resultaat over 2023 toch positief: € 536,82. Het feit dat we opnieuw een positief resultaat hebben behaald komt vooral door het hoge aantal giften en donaties. VHM is daar heel blij mee. Dat betekent voor ons dat ons werk gezien wordt, en positief wordt gewaardeerd.
Vorming bestemmingsreserves.
Naar aanleiding van het gesprek met de gemeente Mook en Middelaar, heeft het bestuur besloten om 4 specifieke bestemmingen te geven aan een deel van ons eigen vermogen.
Het betreft:
Project Anticonceptie: reservering € 10.000
Project Goede Start (geboortepakket kind): reservering € 10.000
Project Ondersteuning Kosten Naturalisatie: reservering € 5.000
Project volkstuinen. : reservering € 5.000